Gå til hovedinnhold
Prosjektor
Kulturpolitikk

Hva betyr ny kulturmelding for kinobransjen?

Guttorm Petterson forventer at også kino får fokus når ny kulturmelding skal legges frem.

Foto: Espen Løken

10. mars annonserte regjeringen at kulturminister Linda Hofstad Helleland har satt i gang arbeidet med den første kulturmeldingen på 14 år. Kulturfeltet skal få en helhetlig gjennomgang og det skal meisles ut langsiktige planer for framtidens nasjonale kulturpolitikk.

- Det er behov for en ny kulturmelding som kan danne grunnlaget for en mer overordnet politisk debatt om kulturpolitiske utfordringer i årene som kommer. Vi trenger mer kunnskap og faglig forankring for å kunne utforme god, langsiktig politikk, noe en kulturmelding kan bidra til, sier Hofstad Helleland.

Det trekkes også frem at det vil bli særlig vikrig å se på hvordan globaliseringen og utviklingen innen informasjons- og kommunikasjonsteknologien påvirker dagens og framtidens kulturbrukere.

Uten-navn-3.jpg

Fokus på kino?

Film & Kinos administrerene direktør Guttorm Petterson er positiv til at det kommer en bredspektret kulturmelding, og har forventninger til at kinoen som kulturformidler vil bli løftet frem, i motsetning til det som var tilfellet med forrige Filmmelding, hvor kinoen ble oversett:

- I utgangspunktet er det positivt at det kommer en ny kulturmelding som ønsker å se bredt på kulturlivet. Da håper og forventer vi at kino får fokus som kulturformidler siden dette er en av de aller viktigste tiltakene for å få folk opp av sofaen. Over 13 millioner besøker kinoene hvert år, noe svært få andre – om noen – kulturinstitusjoner kan vise til. Det er det høyeste kinobesøket per innbygger i Norden. Allikevel ble kino knapt nevnt i regjeringens filmmelding som kom på tampen av mai 2015. Det vil regjeringen ha sjansen til å kunne rette opp i den nye kulturmeldingen, sier Petterson

3. mai vil Kulturdepartementet invitere til en innspillskonferanse, hvor også aktører utenfor feltet vil bli invitert.

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter