Annonse
Filmpolitisk seminar i Haugesund 2017

Om favorittfilmer og filmpolitisk ståsted

I telten utenfor Edda kino ble det til tider en frisk filmpolitisk debatt, ledet på utradisjonelt vis av Aslak Borgersrud (kjent fra Gatas parlament og nå journalist i Dagsavisen), som gjentatte ganger framhevet sin rolle i Berit Nesheims «Høyere enn himmelen» og oppfordret deltakerne å starte med å fortelle om sin favorittfilm.

Hege Haukeland Liadal, kulturpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, medlem av Kulturkomitéen og fra Haugesund, trakk fram «City of God» og gikk deretter løs på regjeringen som ikke følger opp filmforliket etter filmmeldingen og gjør situasjonen mulig for f.eks. Filmfestivalen i Haugesund og Film & Kino, ved ikke å følge opp oppgavene som blir tillagt med bevilgninger, men skylder på «armlengdes avstand» som dermed fraskriver seg ansvaret og overlater dette til andre. Arbeiderpartiet har sterke ambisjoner om å øke kvinneandelen i ledende stillinger i filmbransjen og ønsker å øke bevilgningene med 40-50 millioner og gi 1% av statsbudsjettet til kulturformål.

Sveinung Stensland, lokal stortingsrepresentant fra Høyre, var litt uklar med hva som var favorittfilmen, fordi hans sønn visstnok hadde googlet at «Citizen Kane» var den beste filmen, mens han selv egentlig mente Matrix-trilogien. Han forsvarte selvsagt prinsippet om armlengdes avstand og mente maktspredning var viktig og at flere enn staten bidrar til norsk filmproduksjon. Han forsøkte også å ta æren for incentivordningen som er kommet i nåværende regjeringsperiode.

Himanshu Gulati, fra Fremskrittspartiet, er intet mindre enn statssekretær på Statsministerens kontor. Hans favorittfilm er «Den røde fiolin». Han kan til og med skilte med en rolle i en kommende Bollywood-film! Han hengte seg på armlengdes avstand og hevdet at selv om FrP ikke akkurat er kjent som et kulturparti mener de den statlige støtten til norsk film er på omtrent riktig nivå og at film er en vekstnæring med et potensial det er viktig å støtte.

Ventres leder Trine Skei Grande holdt fortsatt «Cinema Paradiso» fra sin opplevelse som 17-åring som sin favorittfilm, til anerkjennende nikk fra forsamlingen. Hun karakteriserte selv oppfatningen av Venstre som partiet som «hater opphavsrett og vil slippe alt fri» og mente samtidig at de hadde fått rett og at deres liberale holdning hadde presset fram gode betalingsmodeller for film til hjemmemarkedet. I samme slengen tok hun æren for å ha reddet filmfestivalen i Haugesund med bevilgningen på en ekstra million i revidert statsbudsjett. Deres holdning er ellers flere fagfolk, flere damer og mer regional støtte.

Det ble en diskusjon om incentivordningen, om den er bra nok, har nok midler og skal ligge i kultur- eller næringsdepartementet. Dave Spilde påpekte at det ikke bør være noe tak, for jo mer som utbetales over incentivordningen, jo mer penger er brukt i Norge. Uansett vil det gi AS Norge et betydelig overskudd.

Til slutt ble forslaget til ny åndsverklov tatt opp, som Ap mener var et så slett utkast fra regjeringen at det ikke var noen vei utenom å sende det tilbake fra Stortinget. Alle var skjønt enige om at det i hvert fall var riktig å vente. Her kommer bl.a. spørsmålet om hvem som er rettighetshaver – skaper eller bestiller (betaler) – til å komme opp, men det blir først i neste periode.

Annonse
Skroll til toppen