Gå til hovedinnhold

Minneord om Lene Løken

AV Guttorm Petterson

Det var med sjokk og vantro vi mottok meldingen om at Lene Løken (egentlig Sigrun Helene Løken) hadde gått bort natt til søndag, bare 73 år gammel. Hun døde av hjertesvikt på Diakonhjemmet sykehus.

Lene var en profilert og markant skikkelse i norsk kulturliv, først og fremst som direktør for Film & Kino (tidligere Kommunale Kinematografers Landsforbund) fra 1993 til 2014, men også politisk aktiv for Arbeiderpartiet i ledelsen av kvinnebevegelsen og som statssekretær ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland 1990-92 og i Kulturdepartementet under Åse Kleveland 1992-93. Hun var utdannet journalist og jobbet bl.a. i Vårt Land og Aftenposten.

Hennes politiske erfaring kom godt med som lobbyist. Hun ledet bransjeorganisasjonen Film & Kino gjennom en brytningstid der hun bl.a. lykkes med å beholde og benytte Norsk Kino- og Filmfond på ca. 100 millioner som offentlig bidrag til å digitalisere kinoene i Norge, som det første land i verden og dermed sikre en desentralisert kinostruktur i landet vårt. I alle år som direktør i Film & Kino var hun også styreleder i Den norske filmfestivalen og har mottatt Haugesund bys hederspris «Spillende faun». Hun har dessuten medvirket til utviklingen av den europeiske kino-organisasjonen UNIC og er blitt hedret for dette. Hun var pådriver og inspirator for mange, i og utenfor bransjen.

Hun var svært aktiv i Den norske turistforening og gikk gjerne fjellturer selv, så lenge hun orket. Hun er også kjent for sitt samliv med Pål Bang- Hansen og var i de senere år fortsatt aktiv for Arbeiderpartiet som fraksjonsleder i Frogner bydelsutvalg (2015-19).

Vi lyser fred over Lene Løkens minne.

Guttorm Petterson
Foto: Ingar Johansen

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter