Gå til hovedinnhold
Sølvklumpenvinnerne 2013, Rasmus A Sivertsen (tv) og Erik Poppe. Foto: Sigurd Moe Hetland.

Sølvklumpen 2013

Filmene Tusen ganger god natt og Solan & Ludvig: Jul i Flåklypa mottok mandag 27. januar Kinosjefforbundets pris Sølvklumpen for henholdsvis beste norske film og beste norske barnefilm i 2013.

I begrunnelsen for tildelingen av Sølvklumpen til Tusen ganger god natt heter det at «Årets vinner griper tak i publikum fra første scene, og selv om dette er et drama er det til tider minst like nervepirrende som en thriller. Filmen tar oss med til land med en hverdag som er nærmest uvirkelig for de fleste av oss. Samtidig kan alle kjenne seg igjen i dilemmaet som oppstår når man må velge mellom jobben man brenner for og familien hjemme som man er glad i. Filmens avslutning treffer deg virkelig i magen, dette er en film du ikke glemmer med det første».

Filmen Solan & Ludvig: Jul i Flåklypa mottok Sølvklumpen med begrunnelsen «Alle filmskapere har et forventningspress, men noen har større press enn andre. Fallhøyden er stor når man lager film om skikkelser som alle kjenner fra før. Det gjelder ikke bare historiske personer som Max Manus og Thor Heyerdahl, men også oppdiktede karakterer fra en liten bygd som vi alle kjenner og elsker. Til gjengjeld kan suksessen bli stor når man først lykkes, og dét er det liten tvil om at årets vinner har gjort. Bruken av god, gammeldags dukkeanimasjon kler universet til Kjell Aukrust godt, og publikum har valfartet til kinoene for å se den nye historien om Reodor, Ludvig og Solan».

Både Erik Poppe og Rasmus A. Sivertsen vant også Sølvklumpen i 2008, for henholdsvis deUSYNLIGE og Kurt blir grusom.

Norske Kinosjefers Forbund har siden 1958 delt ut prisen Sølvklumpen. Det deles ut pris for beste norske film og beste norske barnefilm. Prisene for 2013 ble delt ut under kinobransjens filmtreff på Kino Victoria i Oslo mandag 27. januar.

Juryen har bestått av arrangementsleder i Herøy Bjørn Holum, kulturhusleder i Elverum Mette Kynsveen og kinosjef i Fredrikstad Jørgen Søderberg Jansen.

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter