Gå til hovedinnhold
Katarina Launing og Hallvard Bræin mottok Sølvkumpen for henholdsvis Kule kidz gråter ikke og Børning. Foto: Sigurd Moe Hetland.

Sølvklumpen 2014

Norske Kinosjefers Forbund delte tirsdag 27. januar ut Sølvklumpen for 2014s beste norske filmer. Prisen for beste familiefilm gikk til Kule kidz gråter ikke i regi av Katarina Launing, og prisen for beste film gikk til Børning i regi av Hallvard Bræin.

Sølvklumpen er delt ut av norske kinosjefer siden 1958.

Årets jury besto av Espen Raastad fra Skien, Randi Morso fra Vadsø og Jørgen Søderberg Jansen fra Fredrikstad og de hadde følgende begrunnelser:

Beste familiefilm
2014 var et meget godt år for norsk familiefilm og konkurransen var knallhard. Vinnerfilmen har imponerende prestasjon av unge skuespillere. Filmen griper tak i deg, du både ler og gråter. En herlig historie om mot, vennskap og kjærlighet. Årets vinner nådde et stort publikum, selv om den har et alvorlig tema, eller kanskje nettopp derfor? Sjelden har vi sett så mange tårevåte kinosjefer som da denne filmen ble vist!

Sølvklumpen for beste familiefilm 2014: Kule kidz gråter ikke, i regi av Katarina Launing.

Beste film
Filmskaperne bak årets vinnerfilm reiste over nesten hele landet under innspillingen, og filmen ble omfavnet av hele landet da den kom på kino. En «unorsk» filmsjanger ble kombinert med storslått norsk natur og et kremlag av norske skuespillere. Vinnerfilmen hadde stor appell både hos barn og voksne, både hos ivrige bilentusiaster og folk flest. Filmpriser går ofte til tunge og dypsindige filmer. Å lage gode underholdningsfilmer er minst like krevende som å lage drama. Det er ikke mange som mestrer kunsten å lage en norsk «blockbuster», men årets vinner har vist at det er mulig – hvis man gir full gass!

Sølvklumpen for beste film 2014: Børning, i regi av Hallvard Bræin

Fakta
Kule kidz gråter ikke hadde hele 108 062 besøk på kino, har solgt 23 358 DVD og Blu-Ray og gjort det veldig bra på det digitale hjemmemarkedet.

Børning har hatt 382 168 besøk på kino, solgt hele 78 005 DVD og Blu-Ray og gjort det utrolig bra på det digitale hjemmemarkedet.

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter