Annonse

Overvåket av storebror

I desember 2012 ble dokumentarfilmskaper Laura Poitras og The Guardian-journalist Glenn Greenwald kontaktet av en anonym kilde med pseudonymet «citizenfour» som kunne fortelle om amerikanske myndigheters overvåkning av egne borgere.

Etter flere måneder med skjult kommunikasjon, gikk kilden med på å møtes på et hotell i Hong Kong i juni 2013. Laura Poitras satte opp kamera på hotellrommet og filmet møtene og samtalene med den tidligere IT-teknikeren Edward Snowden som skulle strekke seg over åtte dager.

Resultatet ble Citizenfour, en dokumentarisk thriller som kunne vært ført i pennen av John Le Carre. Her gis vi innsyn i hva som skjedde bak kulissene da Snowden overleverte sensitiv og hemmeligstemplet informasjon om amerikansk etterretning til mediene, en handling som drev ham i eksil.

Hacker-angrep mot SIM-kort
Edward Snowden (f. 1983) har fortid som datatekniker i CIA og utførte oppdrag for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) via IT-selskapet Booz Allen Hamilton. Gjennom blant annet The Guardian, The Washington Post og nettstedet WikiLeaks, har Snowden siden 5. juni 2013 offentliggjort hemmelige opplysninger om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

Snowden har offentliggjort informasjon om amerikansk spionasje rettet mot blant annet EU og Kina. Og nye dokumenter avslørte at amerikansk og britisk etterretning målrettet har angrepet sikkerheten hos et selskap som lager SIM-kort til mange av verdens største mobilselskaper. Blant selskapene som ble nevnt spesifikt, var norske Telenor.

I 2014 var Snowden nominert til Nobels fredspris, et kandidatur som ble løftet frem av våre fremste jurister og akademikere. Terje Einarsen, som sendte inn det formelle forslaget, sammenliknet ham med journalisten Carl von Ossietzky som i 1935 fikk prisen for å ha avslørt Tysklands opprustning av flyvåpenet. For noen var nominasjonen omstridt, men flere mente en eventuell tildeling ville være moderne og klokt. Prisen gikk som vi vet til den pakistanske menneskerettighetsaktivisten Malala Yousafzai.

Kontroversiell Oscar
I et intervju med New York Times, fortalte Snowden at han betrodde seg til Poitras fordi hun var en av få amerikanske journalistene som fortsatte med kritisk journalistikk mot USAs myndigheter i tiden etter terrorangrepene 11. september 2001. Han kunne avsløre at hun selv havnet på en hemmelig overvåkningsliste i 2006 som følge av dokumentarfilmen My Country, der tema var Irak-krigen.

Laura Poitras dokumentarfilm The Oath (2010) tok for seg Guantánamo og krigen mot terror, og Citizenfour markerer siste del i filmskaperens trilogi om USA etter 11. september. 22. februar i år ble Citizenfour tildelt Oscar for beste dokumentarfilm. Mange anså dette for et kontroversielt valg og samtidig en slags annerkjennelse til Snowden i et land der mange anser ham som forræder og hvor han risikerer arrestasjon om han skulle komme tilbake. Per i dag lever han i asyl i Russland.

I en uttalelse etter tildelingen, håpet Snowden både filmen og prisen kan inspirere.

– Da Laura Poitras spurte meg om hun kunne filme møtene våre, var jeg ekstremt motvillig. Nå er jeg takknemlig for at jeg lot meg overtale av henne. Resultatet er en modig og strålende film som fortjener den æren og anerkjennelsen den har fått. Mitt håp er at prisen vil oppmuntre flere til å se filmen og bli inspirert av dens budskap om at vanlige borgere, dersom man jobber sammen, kan forandre verden.

Citizenfour har norsk kinopremiere 17. april.

Annonse
Skroll til toppen