Gå til hovedinnhold
KINOKONFERANSEN

The IMAX experience

AV Redaksjonen

Presentasjon av ODEON Storos største sal, IMAX-salen.

I den neste delen på dagens program, ble forsamlingen ledet inn i den store IMAX-salen her på ODEON Storo. Etter en presentasjon av hva IMAX er og teknologien bak det største kinoformatet, fikk salen oppleve IMAX' fulle kraft med en rekke trailere og presentasjonsfilmer.

The IMAX experience

Alessandra Bernacci fra IMAX forklarte hvordan IMAX experience handler om en kvalitetsstandard som gjennomsyrer hele filmens livsløp fra produksjon, til distribusjon og helt ut til fremvisningen av filmen i selve IMAX-salen. De store IMAX-filmene blir filmet med spesielle IMAX-kamera, og fagpersoner fra IMAX er tett på i prosessen både i post-produksjon og distribusjon. Men det som de fleste forbinder med IMAX-navnet, er den storslåtte salen som dere kan se nærmere presentasjon av under bildet.

IMAX_1.JPG

I IMAX-salen på storo finnes to 4K RGB laserprojektorer. IMAX laserprojeksjon gir 50 % høyere lysstyrke enn normal kinoprojeksjon og et kontrastforhold på det dobbelte av tradisjonell IMAX 15/70mm, høyere enn 2500:1. Det som skiller IMAX’ laserprojeksjon med øvrige laserprojektorer er at IMAX har fjernet et prisme som laserprojektorer bruker for å splitte lyskilden i tre ulike farger, noe som påvirker kontrastnivået i bildet. IMAX har byttet ut prismet med en patentert løsning hvor det benyttes seks «digitale mikrospeilenheter» (tre per projektor).

IMAX_4.JPG

Ved 3D-visninger i IMAX-salen, vil begge 4K-projektorene projisere hvert sitt bilde som plukkes opp av hvert øye. I motsetning til andre 3D-visninger hvor gjesten må kjøpe 3D-briller, har IMAX spesialprodusert sine egne 3D-briller som er tilpasset akkurat de projektorene som står i IMAX-salen. Resultatet er at bildene blir like lysrike og beholder samme kontrastnivå som visninger i 2D-formatet.

3D-brille_IMAX.jpg

Lerret

Det utvidede lerretet i IMAX-salen dekker hele veggen, fra gulv til tak og vegg til vegg. I tillegg er lerretet bøyd og dets totale størrelse er 15x25 meter (60 % større enn lerretet i Colosseum sal 1). Dette gjør at bildet fyller en større del av synsfeltet og oppleves mer realistisk uansett hvor i salen du sitter. Lerretet er produsert lettere og med bedre reflektivitet, i tillegg til at lerretet er perforert slik at høyttalerne kan plasseres bak lerret; små hull i lerretet gjør at lyd trenger gjennom.

Lyd

I IMAX-salen finnes et kraftig 12-kanals 3D-lydsystem med laserstilt lyd. Med et utvidet frekvensregister vil tilskueren oppleve høyere høye lyder og så lav lyd at de også oppfattes som vibrasjoner. Salen er bygd med bedre lydisolering og mer effektiv høyttalerplassering. IMAX’ seks laserjusterte høyttalere sprer det samme volumet gjennom salen og gir et større område med optimal lyd enn standardsaler.

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter