Gå til hovedinnhold

Full fart i Cannes

Som vanlig på denne tiden av året foregår den mest kjente filmfestivalen i verden, den i Cannes. Filmkunst og sirkus, stjerner på røde løpere og et betydelig filmmarked i kjelleren til festivalpalasset og på diverse hoteller rundt om i byen. Børs og katedral.

Så langt leder Taratino an med stjernespekket «Once Upon a Time... in Hollywood» med 10 minutters stående applaus etter premierevisningen. En lang, men tidsriktig etablering at et stort knippe karakterer og en overraskende twist. Kanskje en ny palme igjen? Som til «Pulp Fiction» i sin tid.

Ellers leder Pedro Almodovar an blant utvalgte filmkritikere i Screen International med «Pain and Glory» og andre gjengangere som Ken Loach er hjertelig til stede med «Sorry We Missed you», Terence Malick med «The Hidden Life» og brødrene Dardenne med «Young Ahmed». Og Jim Jarmush startet det hele med zombiefilmen «The Dead don’t Die» som åpningsfilm.

Kvinnelige regissører er en mangelvare, men Céline Sciamma er en av dem som bidrar med vakre «Portrait of a Lady on Fire». Et knippe asiatiske regissører har også markert seg med ulike type sjangerfilmer. Dexter Fletcher rocker det hele med «Rocketman» og Gaspar Noe provoserte med «Lux Æterna». Begge utenfor konkurranse.

Festligheter er det blitt mindre av med årene. SF Studios markerte sine første 100 år med et cocktailparty og en flott middag i Mougins, litt utenfor Cannes.

Som vanlig var det for øvrig mye kø og kaos på Rivieraen og stadige regnbyger. Men det regner heldigvis ikke innendørs, på kino. Snart vil det også drysse priser over lykkelige vinnere.

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter