Gå til hovedinnhold

Tromsø blir heldigital festival- Filmtreff og seminar avlyst

Etter samtaler med TIFF og Aurora og etter at regjeringen utvidet perioden man skal unngå reiser til 19. Januar, samt med den usikkerhet som fortsatt gjelder har Film & Kino valgt å avlyse Filmtreffet i Tromsø (19-20 januar) i samråd med distributørforeningen.

Vi har også utsatt det regionale seminaret for Nord-Norge (21 Januar). Dette vil Film & Kino forsøke å arrangere senere.

– Den siste ukens innstramminger i nasjonale smittevernsrestriksjoner har gjort situasjonen veldig vanskelig. Vi har derfor, med svært tungt hjerte, tatt følgende avgjørelse: Hele TIFF 2021 – med unntak av utekinoen på Stortorget – vil foregå digitalt, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Liv og helse først

Selv om koronasmitten i Tromsø er lav, og de lokale helsemyndighetene har god kontroll, ønsker ikke TIFF å bidra til at situasjonen endrer seg i negativ retning. Festivalen må også forholde seg til de nasjonale smittevernrestriksjonene, som onsdag ble utvidet ytterligere.

– Det er ingenting vi vil mer enn å vise film på kino for vårt trofaste publikum. Men situasjonen og tidsaspektet er dessverre blitt for utfordrende. Vi er midt i en pandemi, og liv og helse kommer først. Nå håper vi folk får TIFF-stemning hjemme i stua i stedet, sier Hoen.

Selv om det erlovtil å ha opptil 200 personer i lokaler med fastmonterte seter, er anbefalingen fra regjeringen at alle arrangementer utsettes til etter 19. januar. Det utelukker to hele dager av festivalen, og restriksjonene kan også bli forlenget. TIFF ønsker ikke å gå imot denne anbefalingen.

– På vegne av styret vil jeg først og fremst berømme den jobben festivalledelsen og staben har gjort i denne situasjonen. Det gjelder for hele planleggingen av festivalen, men særlig innsatsen gjennom den siste uka. Selv om konklusjonen nå er at det ble for knapt og usikkerheten for stor, var det ikke en enkel beslutning for styret å ta. Nå får vi konsentrere oss om å lage verdens beste digitale TIFF, og ikke minst utekinoen, sier styreleder i TIFF, Kristin Røymo.

Utvider digitalt tilbud

TIFF tilbyr allerede 30 av festivalfilmene digitalt på tiff.no. Flere titler vil komme på plass før festivalstart mandag 18. januar.

– De kommende dagene jobber vi med å avklare digitale rettigheter på flere filmer. Vi vil ikke kunne vise alle filmene vi har i programmet digitalt, men det blir et solid program med kvalitetsfilm, sier Hoen.

Off screen-programmet med faglige arrangementer for publikum og filmbransje er også flyttet over til digitale plattformer. Dette gjelder blant annetÅpningskonferansen,Filmprat,Samtaler om Nordog det ene av toSidesprang-arrangementer i samarbeid med Nasjonalmuseet. KonferansenXn TIFFer avlyst.

– Vi er lei oss på vegne av både publikum og filmbransjen, som vi vet har gledet seg til et kulturelt lyspunkt i denne tida. Dere skal vite at vi har prøvd så lenge vi kunne å få dette til, men nå måtte vi dessverre ta avgjørelsen. Vi håper nå at folk får mange flotte TIFF-opplevelser hjemme og på utekinoen, og så får vi møtes på ordentlig i 2022!, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter