Gå til hovedinnhold

Stort interesse for gjenåpningseminaret i Haugesund

AV Redaksjonen

Film & Kinos gjenåpningsseminar for kinoene begynte rett etter representantskapsmøtet til Film & Kino på Byscenen i Haugesund med politikerdebatt.

I salen på Byscenen var det et solid fremmøte av bransjefolk både fra kino- og distribusjonssiden på semiaret som var støttet av NFI.

Aller først var det lagt opp til kinopolitisk seminar. Her hadde det dedsverre vært noen avbud den siste tiden fra Marianne Haukland, Filmpolitisk talsmann i Høyre og fra Kulturminister Abid Raja som er sykmeldt. Men til tross for dette var det et panel med profilerte kulturpolitikere hovedsakelig fra Kulturkomiteen på Stortinget. På link deltok Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet, Åslaug Sem Jacobsen fra Senterpartiet og Charlotte Spurkeland fra Høyre.

På scenen var Himanshu Ghulati fra Fremskrittspartiet og Freddy Øvstegaard fra SV. Møteleder Martin Øsmundset fra Kulturmeglerne stilte intrikate spørsmål. Opposisjonen kritiserte regjeringen for lite forutsigbarhet. Ikke så mye når pandemien først var et faktum, men etterhvert når man fikk litt mer oversikt så mente de at man gjorde for lite for en hardt prøvet kinobransje.

Finansdepartementets avgjørelse om at kinoene ikke var stengt (man kunne vise film uten publikum), tilbakebetaling av midler for kommunale kinoer, og endringer av stimuleringsordningen etter at man hadde sagt at det ikke skulle bli endringer ble nevnt. Ghulati var opptatt av like konkurranseregler i forbindelse med særavgiften på kino. Øvstegaard og de andre rødgrønne ønsket avgift da den kunne brukes for å utligne forskjeller i større grad enn et produksjonskrav. Venstresiden nevnte også at lovpålagte vinduer var noe de ville se på. Avslutningsvis sa både Trettebergstuen og Øvstegaard at finansiering av Film & Kino var noe de ville se på.

Evaluering og innspill

Deretter snakket Kjersti Mo fra Norsk Filminstitutt om deres planer for fremtiden. Hun understreket viktigheten av kinovinduet, ikke minst økonomisk for norske filmer, men fortalte også om at man måtte se på andre plattformer. Hun nevnte til slutt evalueringen av koronafasen for norske kinoer og inviterte alle til innspill.

Redaktøren i Celluloid Junkie, Patrick Von Sychowsky hadde forhåndsinnspilt en presentasjon av hvordan han så fremtiden for kinobransjen. Hans innlegg var både realistisk og optimistisk. Han viste hvordan kinobransjen hadde motstått angrep fra tidligere pandemier, verdenskriger, og teknologiske endringer opp gjennom årene.

Linn Barholt fra Capa fortalte om gjenåpningskampanjen til norsk film- og kinobransje som har pågått i over ett år, men der tyngden av annonsering har foregått på tv, kino og sosiale medier siden juni 2021.

Bransjepanel

Bransjepanelet besto av både distributører og kinosjefer. I panelet var av Morten Christophersen,Vibeke Skistad,Atle Ellingsen,ArildKalkvik,Jannicke Haugen,Clarissa BerghogØystein Simonsen.

Felles for de alle var en forsiktig optimisme i en bransje som møter både strømmeutforderinger og pandemi. Morten Christophersen i Nordisk film Distribusjon var helt klar på at for dem var kinoen det viktigste. Mens SF Studios Atle Ellingsen understreket at uansett må det viktigste være å få barn og ungdom tilbake på kino. Vibeke Skistad i Euforia viste til at for en liten distributør som de, var det viktig at kinoene viser fleksibilitet når det gjelder kinovinduet. Skistad understreket også at det bør bli mer åpenhet blant distributørene når den gjelder tall.

Kinovinduet er under press og Jannicke Haugen understreket at Nordisk Film Kino ikke boikotter Disneys filmer, men at det først og fremst handler om å få en bedre avtale enn de studioene når tilbyr dem. Et samlet panel blant kinosjefene var enig om at dagens vindu står for fall, men at det krever nye avtaler som kinoene kan leve med -til alles beste.

Det var likeens enighet om at man forventer at myndighetene også tar grep for å styrke og bygge opp under kinoene som kulturbærer.

Det var ca 80 stykker i salen og 40 som så livestreamen direkte. Om du ikke fikk sett den ligger opptaket av seminaret på Film & Kinos youtubekanal

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter