Annonse

Avmålt optimisme på kinoseminaret i Bergen for Vest-Norge

Jørgen Stensland ledet seminaret som ble åpnet med at Guttorm Petterson gjennomgikk koronakrisen og hvordan pandemien hadde slått ut for kinoene både besøksmessig og økonomisk.

20211022_103959.jpg 

Guttorm Petterson la vekt på hvor viktige enkelte titler var for kinobesøket.

Sammen med James Bond-filmen No Time to Die har filmer som Dune og Verdens verste menneske vært med til å løfte kinobesøket etter åpningen og oktober til å bli en god måned. Ikke minst har han store forventinger til kommende norske filmene Nordsjøen, Tre nøtter for Askepott og Narvik i tillegg til internasjonale titler som Ghostbusters og Gucci

 

Kinovinduet har blitt trangere

De viktigste kampen for kinoene er for øyeblikket om kinovinduet og strømming, understreket Petterson. Ikke minst gjelder det forholdet til Disney som har valgt å ha premiere på en rekke titler parallelt på kino og sin egen strømmetjeneste.

24. november er det premiere på Disney-filmen Encanto som får kinopremiere, men med et kinovindu på kun tretti dager. Petterson kun fortelle at det ser ut som om at alle kinoene lar være å sette opp filmen med unntak av Odeon-kjeden. Han understreket hvor viktig det nå var at kinoen sto sammen.

 

Laser og regler

I den tekniske delen av seminaret tok Rolv Gjestland for seg RGB laserlyskilde og regler for sikker sone foran projektorer og hvordan det stilte krav til utforming av kinoen og sikkerhet.

I tillegg to han for seg RGB-laserprosjektorens levetid, vedlikehold og energiforbruk – og kostnad og økonomi i forhold til lampebaserte prosjektorer.

Gjestland understreket at ved normal drift er laserbaserte projektorer (LIPs) i prinsippet like trygge som lampebaserte forutsatt at strålingen og lysstrålenes geometri er den samme. LIPS er designet for å sende ut lys tilnærmet identisk med lyset fra lampebaserte projektorer

«Rå», parallelle laserstråler kan være skadelige – Siden laserkilden er inne i projektoren må det tas spesielle forholdsregler ved service og vedlikehold.

 Mark Kendall fra Sharp-NEC presenterte i tillegg deres utbud av projektorer.

 

Smakebit på Si ingenting

Også i år kunne Vestnorsk Filmsenter by på smakebit på en av filmene de har gitt produksjonsstøtte.

20211022_123935.jpg 

Stine Tveten (Vestnorsk Filmsenter) samt regissør Rolv Lyssand Bjørø og produsent Vincent Gustav Saunders ga deltakerne en smakebit av dokumentaren «Si ingenting».

Si ingenting er en dokumentar om den kontroversielle Bergens-rapperen Kamelen.  Filmskaperne har fulgt ham siden 2019 – både til politiforhør, fengsel og på scenen. Smakebiten seminardeltakerne fikk er møte med en artist som lever på kanten av samfunnet. Samme dag som teaseren ble vist på seminaret i Bergen, ble en av Kamelens kolleger, den svenske rapperen Einár skutt og drept i Sverige. Si ingenting får kinopremiere høsten 2022.

 

Leverandørene

Også leverandøren til kinoene har blitt hard rammet av stengte kinoer. Bjørnar Hoem fra Candypeople kunne fortelle om nesten stillstand under pandemien, men kunne nå glede seg over store bestillinger og nye produkter som kommer spesiallaget for kinoene.

Det har nå gått ti år siden digitaliseringen av kinoene. Dermed forsvinner også garantien for mange. Ørjan Taule fra Unique lanserte en garanti og vedlikeholdspakke for kinoene.

Runar Lien fra Skeie fortalte om nye produkter – ikke minst en økt etterspørsel etter reclinere. De luksuriøse stolene har vist seg å være god investering og økonomi for kinoene. Folk er villige til å betale ekstra for en ekstra behagelig filmopplevelse på kino.

Annonse
Skroll til toppen