Gå til hovedinnhold

Kinobesøket dårligere enn forventet i november, men sterk norskandel

Det ble solgt 741.000 kinobilletter i november. Det er ned 30 prosent i forhold til snittet i 2018/19. På den positive siden er at for tredje måned på rad er det en norskandel rundt 50 prosent.

Bransjen har håpet på at det positive milliontallet for oktober ville gjenta seg. Det har de ikke gjort. Så langt i år er kinobesøket ned 27 prosent i forhold til de to siste årene før pandemien. At Hollywood-studioene nå eies av strømmeselskapene har i tillegg ført til at det nå også lages færre store studiofilmer for kino.

Så langt i år er den kun oktober måned som har greid en billettsalg på over en million, mens det i 2018/19 ble solgt mer enn en million kinobilletter i sju av tolv måneder. Nå er ikke dette et særnorsk fenomen, samme utviklingen ser vi internasjonalt. I USA er kinobesøket så langt i år ned 33 prosent.

Færre Hollywood-filmer

Håpet for desember er at Avatar: The Way of Water,Folk og røvere i Kardemommeby og Kampen om Narvik kan rette opp på kinobsøket.

_DSC1234x.jpg

De første to eller tre ukene er beryktede døde soner, noe vi også ser på besøket i månedens første helg hvor Teddybjørnes Jul topper med 24.643 solgte billetter. Andreplass på Kinotoppen er Tommy Wirkolas premierefilm Violent Night som måtte nøye seg med 8.370 solgt billetter.

Hollywood-studioene slipper færre brede utgivelser i desember i år.

Vanligvis gir ingen Hollywood-studioer ut mer enn én film for høytiden, men i år hopper Warner Bros., Discovery og Lionsgate over måneden helt. Dermed er den kun tre studiofilmer utenom Avatar i desember på norske kinoer: Violent Night denne uken, Universals Pus med støvler: Et siste ønske 9. desember og I Wanna Dance with Somebody 25. desember.

Det betyr at kinobesøket i desember er svært avhengig av Avatar: The Way of Water, Folk og røvere i Kardemommeby ogKampen om Narvik. De to norske filmen går først opp 25. desember - dermed hviler det mye på Avatars skuldre.

Skjermbilde 2022-12-05 kl. 11.50.40.png

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter