Annonse

Fem oppvekstfilmer til bruk i skolen

Barn og unge lar seg ikke fenge av hverdagsligheter på film – det er derfor filmanbefalingene under berører store kjernetema i en ungdoms oppvekst, som oppbrudd, mobbing, forelskelse, sex, rus, vennskap, brutte familierelasjoner og mer.


Knerten



Regi: Åsleik Engmark. Aldersgrense: Tillatt for alle. Prod.år: 2009. Lengde: 1 t. 14 min.

Filmen er basert på Anne Cath. Vestlys kjente barnebøker om trepinnen Knerten og guttungen Lillebror. Sentralt i filmen er hvordan Lillebrors familie skal klare seg når de flytter fra byen og til bygda. Lillebror, som er familiens yngste, får god hjelp av sin fantasivenn Knerten for å takle utfordringene i den nye hverdagen, og for å finne måter og hjelpe sin hardt prøvde familie på. Samtaletema i klassen rundt filmen kan dreie seg om hvordan det er å være ny på et sted eller om hvordan (og hvorfor) man ved hjelp av fantasien sin kan gi liv til gjenstander – og å ”snakke” med dem.

Se traileren til
Knerten her
.


Pitbull-Terje



Regi: Arild Fröhlich. Aldersgrense: 7 år. Prod.år: 2005. Lengde: 1 t. 25min.

I likhet med
Knerten er også
Pitbull-Terje basert på en populær barnebok, skrevet av Endre Lund Eriksen. Hovedpersonen Jim sliter med å bli akseptert på skolen, og ender opp med å bygge en relasjon til en annen outsider, Pitbull-Terje, som i utgangspunktet har svært få sjarmerende personlighetstrekk. I tillegg til å handle om vennskap og andre nære verdier er filmen full av underholdende tull og tøys. Et naturlig tema å ta opp i forbindelse med filmen er vennskap og det å være annerledes – og å akseptere og verdsette forskjeller. Da handlingen er lagt til jula passer det å vise filmen i desember.

Se traileren til
Pitbull-Terje her
.


Keeper’n til Liverpool



Regi: Arild Andresen. Aldersgrense: 7 år. Prod.år: 2010. Lengde: 1 t. 27 min.

”En komedie om å overleve ungdomsskolen.” Filmen handler ikke om keeperen til Liverpool – men om Jo, en ungdomsskoleelev som synes det er svært vanskelig å være ungdom. Filmen er stappet av morsomme scener hvor både realistiske fremstillinger og fantasisekvenser tegner et festlig bilde av flere ulike tenåringsfrustrasjoner. I tilknytning til filmen kan man snakke lenge og vel om hvilke krav voksne og medelever – og livet generelt – stiller til et ungt menneske.

Se trailer til
Keeper’n til Liverpool her
.


Få meg på, for faen



Regi: Jannicke Systad Jacobsen. Aldersgrense: 11 år. Prod.år: 2011. Lengde: 1 t. 16 min.

Dette er ikke filmen en lærer setter på i klassen uten å først ha sett igjennom den selv. Og 11-årsgrense til tross, denne er nok best egnet for tiendetrinn. Her er temaet nok en gang hvor tøft og frustrerende det ofte er å vokse opp – med hovedvekt på uforløst kåtskap og på hvor lett en ungdom kan bli utstøtt fra de andre. Altså: dette er store og viktige temaer i ethvert ungdomsmiljø – som skolen må ta på alvor.

Se traileren til
Få meg på, for faen her
.


Blodsbånd



Regi: Marius Holst. Aldersgrense: 15 år. Prod.år: 2006. Lengde: 1 t. 48 min.

Blodsbånd er mettet av alvor og en realisme som man gjerne prøver å glemme at eksisterer i samfunnet vårt. 15 år gamle Mirush rømmer fra Albania til Norge for å finne sin far som stakk av da Mirush var baby. I Norge får han et møte med en brutal voksenverden – men erfarer også et varmt vennskap. Filmen er sterk og egner seg utmerket til å diskutere verdien av familiebånd, vennskap – samt en hel rekke etiske problemstillinger.

Se trailer til Blodsbånd her.

Tilleggsanbefalinger

Knerten har fått to oppfølgerne:
Knerten gifter seg og
Knerten i knipe. Disse kan også fint brukes i skolen. Hvis man ønsker å sette søkelys på ungdom og seksualitet, er
Tommys Inferno og
Bare Bea gode alternativer til
Få meg på, for faen. Far og sønn-relasjonen dyrkes også i
Sønner av Norge (2011) – men i en langt lettere tone enn i
Blodsbånd. For øvrig: til høsten viser NRK sin TV-serie-filmatisering av Lars Saabye Christensens Halvbroren, en referansebok innen oppvekstlitteratur.

Om artikkelforfatteren:


Per Olav Heimstad er fotograf, skribent og har jobbet mer enn ti år som ungdomsskolelærer.

Annonse
Skroll til toppen