Annonse

Spillmerkingen går foreldre hus forbi

Dataspill er aktuelt, omtalt, debattert, elsket og hatet. Noen foreldre river seg i håret, mens andre har et mer avslappet forhold til mediet. Noe av det mest omdiskuterte er at unge barn, og særlig gutter, spiller dataspill med voksent innhold – laget for voksne. Medietilsynets store undersøkelse Barn og digitale medier viser at så mange som 30 prosent av 12-åringer har prøvd å spille 18-årsspill. Vår oppfølgingsundersøkelse blant foreldre nå i november viser altså at det blant mødre er nærmere 80 prosent som ikke kjenner til PEGI.

Foreldre uttrykker frustrasjon og usikkerhet til oss om hvordan de skal takle barn og medier, og dataspill spesielt. De synes det er vanskelig, og de opplever at det er et gruppepress blant barna selv. Det er en «alle får lov unntatt meg»-mentalitet som gjør det vanskelig som forelder å si nei. Man er redd for å støte ut barna sosialt, og man kvier seg for de lange kranglene om dataspill. Medietilsynet mener det både er viktig at man tør å si nei til voksent innhold for barn, følger merkingen – men også bruker dialog. Dialogen bør skje på tre plan.

Snakk med barna


Det første er samtalen med barna. Prøv å forstå barnas perspektiv, deres interesser og motivasjon – samtidig som du også forklarer hvorfor det ikke er riktig for yngre barn å se og oppleve voksent innhold. Det kan være at det er grafiske voldsscener, skummel stemning og utfordring av rettsprinsippene. Spill sammen med barna og vis din interesse. Vis også til at du også har vært ung og ønsket å gjøre det de voksne gjorde. Det har vi alle – og hver generasjon har hatt bøker, filmer eller annet som de har villet se, men som ikke har vært passende.

Snakk med andre foreldre


Den andre samtalen er den du har med andre foreldre. Sannsynligheten for at «alle andre får lov» faktisk ikke stemmer er stor – og det vil være nyttig for deg som forelder å høre at andre sliter med det samme. Dere kan gjøre avtaler med hverandre om at ingen i vennegjengen får spille disse spillene. Snakk også med lærerne, ta opp temaet på foreldremøter og i foreldreutvalg. Vi i Medietilsynet opplever at mange foreldre tror de er alene om å ikke helt få til dette, eller det å ikke ha helt oversikt. Det er dere ikke! Men digitale medier er en stor del av barns hverdag, utdanning og fremtid, og det er viktig at dere kan snakke sammen som foreldre.

Snakk med bransjen


Til slutt er det samtalen med bransjen. Gi tilbakemelding! Mener du at din lokale spillforhandler selger spill som er merket med høyere aldersgrense til unge barn? Si fra. Si fra til butikken, til andre foreldre og si fra til lokalavisen. Forhandlere har et ansvar de stort sett tar alvorlig, om å følge opp merkeordningen – men det er rom for forbedringer også her. GI tilbakemelding til PEGI hvis du mener en merking er feil, eller du lurer på hvorfor akkurat denne merkingen er gitt. De har et solid administrativt apparat og tar alle henvendelser seriøst.

Årets PEGI-kampanje «Han merker det. Derfor merker vi dataspillene» er ute nå, og du finner mer om den på Medietilsynet Facebookside, under Barn og dataspill.

Annonse
Skroll til toppen