Gå til hovedinnhold
Aksel Hennie i Hodejegerne

Kinobesøket i Norge økte nest mest i Europa 2011

Med vår økning i kinobesøket på 5,8 prosent er det bare Nederland som kommer bedre ut blant vesteuropeiske land i 2011. Nederland hadde en økning på 8 prosent, og fikk det høyeste kinobesøket siden 1978. Blant våre nærmeste naboer er det bare Sverige som har vekst, opp 3,7 prosent. I Danmark gikk besøket tilbake 6,6 prosent og i Finland 6,1 prosent.

Flere land økte besøksandelen på egne nasjonale filmer. I Nederland gikk den fra 15,9 til 22,4 prosent takket være Gooische Vrouwen, en egenproduksjon som hadde flere besøkende enn Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2. Visstnok en slags farvel-film til en TV-serie som har gått flere år. I Frankrike var hele 41,6 prosent av besøket på en egne filmer, og den store suksessen var Intouchables, sett av mer enn 15 millioner. Filmen er ikke vist i Norge. Denne, sammen med andre nasjonale filmer, bidro til at Frankrike i fjor fikk det høyeste besøkstallet på kino siden 1966.

Alle de landene som har økning i besøket fra 2010 ser også ut til å ha økt andelen nasjonal film. Men omvent er det ingen absolutt sammenheng; flere land har høyere nasjonal andel, men går likevel tilbake i besøk. I Danmark gikk andelen av besøket på danske filmer opp fra 22,3 til 28,0 prosent, men besøket totalt gikk ned.

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter