Gå til hovedinnhold
Paneldebatt - DNK 2017
Kinokonferansen 2017

Paneldebatt om fremtiden til norske kinoer i et globalt perspektiv

Sentrale figurer i norsk kinobransje diskuterer status quo og fremtiden for den norske kinobransjen.

Foto: Sigurd Hetland Moe

 

ICTA and EDCF Session: What's Next? The Future of Norwegian Cinemas in a Global and Fast-paced film Economy

Moderator: Jan Runge ICTA & David Hancock EDCF.
Panel: Ivar Halstvedt, SF-kino, Jannicke Haugen, Nordisk Film Kino og Jørgen Stensland, Film & Kino.

 

Frykt Jannicke Haugen, hvis USA starter å produsere i større grad for det asiatiske markedet. Og den norske kinopolitikken.

Ivar Halsvedt: Mange kan lære av Norge. Vi har høyt concessions salg og er et fremoverlent pionerland, både digitalt og med nye investeringer.

Jørgen Stensland: Vi har en kompleks nfrastruktur, folk bor over hele landet og vi har 194 kinoer fra nord til sør. På kommunalt nivå er det viktig med kino, og det anerkjenner politikerne. Kirken, kino og bibliotek er sentrale tidbud. Det er vanskelig å få folk til å fortsette å bo i distriktene hvis de ikke har interessante tilbud. Videre er det viktig at bransjen fortsetter å jobbe sammen, også når det gjelder politisk innflytelse.

Halstvedt: – if you build it they will come. Suksessen til skandinaviske kinoer gir håp for framtiden. Stockholm har den beste IMAX-kinoen i verden.

Stensland: Man må ppgradere kinoteknologien. Ikke noe ny VPF. Kinoene må selv investere i nytt utstyr. Her er det viktig  med politisk vilje, eller entrepenører med kapital.

Haugen: Har blant annet investert i 4DX og oppussing av sal 1 på Colosseum kino. Snart kommer også Supreme sal på Ringen. Dette har resultert i økt publikum totalt i Oslo, uten at man har tatt fra fra de andre kinoene i byen.

Enighet om (Haugen og Halstvedt): Publikum fortjener å bli bortskjemt, derfor må vi gi dem bedre opplevelser. Vi må ha godt innhold. Både norske og gode utenlandske.

Økt fokus og dramatisk endring i produksjon av norske filmer de siste årene, noe som er utrolig viktig for besøk og inntjening. Vi ser også at annet innhold tiltrekker, so, opera, sport og konserter

 

Hvordan vil kinoen endres i fremtiden?

Halstvedt: Vi får flere kinoer. Mer valgfrihet og tilbud tilpasset publikum og deres behov.

Haugen: Det blir enda mer publikumsorientert

Stensland: Vi må også få inn det eldre publikummet, og beholde de voksne. Økt befolkningsgrupper, tenke på innvandrerne som ikke har satt tradisjon for å gå på kino. 

 

Se også:

  •  

 

Nyhetsbrev

Få siste nytt og informasjon om kurs og aktiviteter